Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Σύλλογος γιόρτασε τη Μέρα της Γυναίκας


Πάνω από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013 για να γιορτάσουν τη μέρα της γυναίκας.


Όπως πάντα, οι γυναίκες του Νίππους είχαν ετοιμάσει τα καλά του Θεού



Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους και μέλη της συλλογικότητας "Η Γέφυρα", ανθρώπων που, έχοντας καταγωγή από διάφορα μέρη, ζουν σε χωριά του Αποκόρωνα και αναπτύσσουν πλούσια κοινωνική δραστηριότητα, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής.



Και στο βάθος η Βιβλιοθήκη που αριθμεί πάνω από 2500 βιβλία...

Η Πρόεδρος του Συλλόγου  Εύη Packeu - Κακατσάκη δημοσιοποίησε στον Τύπο την παρακάτω αναφορά για τη Γιορτή:


    Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ

Γιορτάζεται παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σαν κάπως λιγώτερο όμως στά χωριά μας που οι άνδρες φοβούνται μην τους ... πάρουμε τον αέρα!
Άκου που θα κάνουνε ’δά και γιορτή, λέγανε. 

Εμείς όμως είμαστε Σύλλογος Γυναικών και τη γιορτάσαμε αυτή τη μοναδική μέρα για τις γυναίκες που περίμεναν επι  χιλιετίες ν’αναγνωρισθούν οι συνεχείς προσφορές τους στην ανθρωπότητα. Είναι απειροελάχιστες οι γυναίκες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην ανδροκρατουμενη Ιστορία. Γι’ αυτές  και για τα εκατομμύρια των ανωνύμων πρέπει να μην αφήνουμε να περνά απαρατήρητη μια τέτοια απότιση τιμής και μνήμης.
Λόγω  της ημέρας «των ψυχών» που έπεφτε στις 8, προτιμήσαμε να το γιορτάσουμε την παραμονή 7 του Μάρτη. Όλες φέραμε τα γλυκά μας καί κάναμε και μιά τούρτα «Περβολίτσια».

 Ήταν μια ωραία συνάντηση στη χαρούμενη ατμόσφαιρα που έκανε καλό σε όλους, παρέα με πολλές άλλες που τώρα «μάθανε το δρόμο» και ήρθανε από τα κοντινά χωριά: Τζιτζιφέ, Βρύσες, Βαφέ καί πολλά ζευγάρια ξένων που έχουν εγκατασταθεί στο Νίππος και σ’ όλο τον Αποκόρωνα και εμπλέκονται τόσο αποτελεσματικά στη «Χείρα Βοήθειας» που τώρα συγκεντρώνουν κάθε είδους προϊόντα πρώτης ανάγκης στο κύριο κτίριο του Σχολείου του Νίππους για όλο και περισσότερους Αποκορονιώτες. Έκπληξη ήταν όλοι οι ξένοι σύζυγοι που ήλθαν συνοδεύοντας τις κυρίες φορτωμένοι με γλυκά, λουλούδια και με πολλή και καλή διάθεση. Ο κ. Pete Sheppard μας έκανε πολλές ερωτήσεις και μας είπε πως το προσεχές τεύχος της «Γέφυρας» αφιερωμένο στις γυναίκες του Αποκόρωνα θα παρουσιάσει το Σύλλογό μας και το χωριό μας.
Το απόγευμα παρά τον μουντό καιρό φωτίστηκε από τους χωρίς υστεροβουλίες επισκέπτες μας και τα φρόνιμα  κοριτσάκια που ήλθαν με τη μαμά τους. Οι χωριανοί μας άφαντοι ...

Απο τις 8 Μαρτίου 1857 που οι εργάτριες κλωστο-υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας - τι θράσος που είχαν! - καλύτερες συνθήκες εργασίας  και το 1909 με την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, τα υποκινούμενα κατά καιρούς, παρδαλά κινήματα με τις τάχα «φεμινίστριες», μέχρι το 1975 που η ημέρα τέθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλες οι γυναίκες δεν έχαιραν και μεγάλου σεβασμού η υπόληψης.

Στις μέρες μας κάπως καλυτέρεψαν τα πράγματα, ας μη  ξεχνούμε όμως την άδικη μεταχείριση στην εργασία - για όσες  έχουν- την κοινωνική πίεση και την ύπουλη ενδοοικογενειακή βία που αποσιωπείται, κυρίως από τα τρομοκρατημένα θύματα...Η αναμφισβήτη πραγματικότητα είναι πως τα παιδιά πάντα οι γυναίκες θα τα φέρνουν στον κόσμο, η διαιώνιση του είδους είναι η πιό ιερή αποστολή που εμπιστεύθηκε η Φύση στις γυναίκες και αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει.

 Οσο για την ισότητα των φύλων...ο δρόμος είναι μακρύς.

Εύη Packeu - Κακατσάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου