Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Κουκλοθέατρο στο Νίππος


Τα καλοκαιριάτικα βραδάκια στο χωριό μας στην αυλή του Σχολείου, χώρος τεράστιος που τ’ άλλα χωριά μας «ζηλεύουν» είναι ό,τι χρειάζεται για να μπορούν να μείνουν τα παιδιά έξω για ένα θέαμα προσαρμοσμένο στην ηλικία τους ή απλώς να παίξουν. 


Ομως η μεγάλη αυτή αυλή, δεν έχει την πολυτέλεια έστω και του ελάχιστου φωτισμού. Τα παιδιά μας για ευνόητους λόγους ασφάλειας, δεν μπορούν να επωφεληθούν του χώρου, να εκτονωθούν και να παίξουν στα σκοτεινά, ούτε καν τα καλοκαίρια. Δεν υπάρχει πόρτα στην είσοδο, αυτοκίνητα και οι μηχανές μπαίνουν, παρκάρουν ανεξέλεγκτα και κάνουν και... «ροντέο»!! 







Αυτοσχεδιάσαμε λοιπόν το βράδυ της 29ης Ιουλίου: Μαστορεύντας με μακρυές μπαλαντέζες για προμήθεια ρεύματος, ένα μεγάλο τραπέζι σαν σκηνή και σαν αυλαία το υπερταλαιπωρημένο υπόστεγο. Παρ’ όλες όμως τις κόντρες, το εικαστικό θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» της Εμμανουέλας Καποκάκη - κατάγεται απο το Βαφέ - μας χάρισε μια πολύ ωραία προσαρμογή βασισμένη σ’ ένα ποιητικό παληό παραμύθι της Μάνης: «Ο Ζαχαροζυμωμένος» με μουσική Κώστα Μπεβεράτου και φωτισμούς Τάσου Παλαιορούτα. Είχε απ’ όλα η ωραία αυτή παράσταση: Ηθοποιό - αφηγητή, Κούκλα ως κεντρικό ήρωα, αλλά σε ανθρώπινη διάσταση, Γαντόκουκλες και Κούκλες φτιαγμένες απο την ίδια την πολυτάλαντη Εμμανουέλα Καποκάκη, είχε δισδιάστατες φιγούρες και μηχανικά παιχνίδια, είχε ποίηση, χιούμορ, τραγούδι, ευαισθησία, το ωραίο όνειρο ήταν γεμάτο απο παιδική φρεσκάδα!







Μας εντυπωσίασε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, η αναπάντεχη «φρονιμάδα» των παιδιών κι’ ήταν χαρά Θεού να τα βλέπουμε να παρακολουθούν με προσοχή και ησυχία τις περιπέτειες της ηρωίδας Ταρώ, για παραπάνω απο μια ώρα!. Τα χαρήκαμε και τα καμαρώσαμε εκείνο το βράδυ, που όλοι «πιάσαμε» αυτό το μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τα σημερινά και τα αυριανά νειάτα του τόπου μας... 


Ευχαριστούμε το Δήμο Αποκορώνου που πρόσφερε την όμορφη αυτή «αποσπερίδα» στα παιδιά αλλά και στούς γονείς του χωριού μας. 


Εύη - Packeu – Κακατσάκη 
evianippos@hotmail.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου