Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η εκδρομή του Συλλόγου στις 21 Αυγούστου 2013

Στις 21 Αυγούστου ο Σύλλογος πραγματοποίησε εκδρομή σε χωριά του Νομού Ρεθύμνου. Γράφει η Χρυσούλα Μανταδάκη-Κοτσιφάκη, ταμίας του Συλλόγου:


Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε δειλά-δειλά την εκδρομή μας, μιας και η ψυχή του Συλλόγου μας η Εύη Packeu-Κακατσάκη απουσίαζε για λόγους υγείας από το χωριό. Όμως εμείς, εκτιμώντας όλα αυτά που έχει κάνει για την τοπική κοινωνία και ξέροντας πως θα ευχαριστηθεί βλέποντας ότι όλες μας αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να συνεχίσουμε (όπως μπορούμε) το έργο της, καταφέραμε να οργανώσουμε και τελικά να πραγματοποιήσουμε την εκδρομή μας στις στις 21 Αυγούστου στα χωριά του Νομού Ρεθύμνου. Η παρέα μας ήταν εκλεκτή, από όλες τις ηλικίες, έχοντας και  συμμετοχή φίλων από γύρω χωριά.

Ξεκινήσαμε από το "Φράγμα στους Ποταμούς” . Ένα αξιόλογο και μοναδικό έργο (μέχρι σήμερα) στην Κρήτη, με 60μ ύψος και 200μ πλάτος και χωρητικότητας 23 εκατομμύρια κυβικά νερό το οποίο μέσα από μια σήραγγα 3.3χλμ μέσα στο βουνό καταλήγει για τις ανάγκες ύδρευσης και αδρευσης του Δήμου Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου. Παρά το γεγονός οι το φράγμα τελείωσε μόλις το 2009, παρατηρουνται στην περιοχή πολλά αποδημητικά πουλιά και οι οικολόγοι πιστεύουν ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης.




Το Φράγμα των Ποταμών στην περιοχή Αμαρίου

Φεύγοντας από εκεί δεν μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το "Φαράγγι Αγ. Αντωνίου” στον Πατσό. Ένα μέρος πανέμορφο και καταπράσινο, μια όαση δροσιάς και ηρεμίας.


Το φαράγι της Πατσού είναι πανέμορφο και εύκολα επισκέψιμο

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στα βράχια του φαραγγιού

Κάναμε μια στάση για καφέ έξω από το φαράγγι και συνεχίζοντας την πορεία μας φτάσαμε στο ηρωικό " Αρκάδι". Ένα μέρος με μεγάλη ιστορία αγώνων ενάντια στους Τούρκους. Δέος, συγκίνηση και περηφάνεια είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον επισκέπτη όσες φορές και να το επισκεφτεί. Δικαίως η Ουνέσκο το έχει χαρακτηρίσει ως "Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας".



Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (1866) ήταν η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας
Επόμενη στάση μας στις  Μαργαρίτες, το χωριό με παράδοση στα πήλινα αγγεία από την αρχαιότητα. Εκεί μας έγινε ξενάγηση από έναν αγγειοπλάστη και είχαμε την ευκαιρία να δούμε την κατασκευή ενός πήλινου αγγείου από την αρχική του μορφή μέχρι το στάδιο του ψησίματος.



Οι Μαργαρίτες αποτελούν σπουδαίο αγγειοπλαστικό κέντρο
Αργά το μεσημέρι φτάσαμε στο " Μπαλί" για φαγητό και μπάνιο. Η παραλία του  ωραία και καθαρή, το φαγητό καλό.


Το Μπαλί είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο
Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας μια στάση για καφέ στην παραλία του Ρεθύμνου. Αργά το απόγευμα, ευχαριστημένοι και χαρούμενοι από την  εκδρομή και την καλή παρέα, γυρίσαμε στο Νίππος. Ήταν μια όμορφη μέρα.