Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Εκδρομή σε Χρυσοσκαλίτισσα - Ελαφονήσι – Παλαιόχωρα

Η εκδρομή μας, 23 Αυγούστου 2010
Ύστερα από την κούραση της προετοιμασίας της εκδήλωσης, μας χρειαζόταν λίγη ψυχαγωγία. Είχαμε κιόλας προγραμματίσει από πριν μια ημερήσια εκδρομή στο μοναστήρι «Χρυσοσκαλίτισσα» - Ελαφονήσι – Παλαιόχωρα.
Ξεκινήσαμε λοιπόν τη Δευτέρα πρωί 23 Αυγούστου μαζί με λίγους Βρυσιανούς και Βαφιανούς φίλους, μεταξύ άλλων και την κ. Ευμορφία Μπουντουράκη –Βαγιάκη τη γνωστή ιστορικό και συγγραφέα που μας σχολίαζε σε κάθε χωριό που διασχίζαμε, τα ιστορικά γεγονότα και το ρόλο του κάθε τοπικού ήρωα.

Φτάνοντας στο ιστορικό μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, ανεβήκαμε μέχρι πάνω - δε βρήκαμε το χρυσό σκαλοπάτι - στην υποβλητική αγιογραφημένη εκκλησία, μάθαμε την ιστορία του μοναστηριού, θαυμάσαμε την ομορφιά του τοπίου και πολλοί από μάς παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία.

Αμέσως μετά πήγαμε να δροσιστούμε στο όμορφο Ελαφονήσι με τη μεγάλη και σχεδόν άδεια παραλία –λόγω του αέρα-- κάναμε και μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά και ...πεινάσαμε!!!
Η διαδρομή ήταν ευχάριστη μέχρι την Παλαιόχωρα - εκεί δεν φύσαγε - και διασχίσαμε με τα πόδια την πόλη από την παραλία μέχρι το λιμάνι κι’ όλοι τιμήσαμε - όπως της έβγαινε - τη ντόπια κουζίνα και τα ψαρικά σε προσιτές τιμές, με το πάσο μας. Τριγυρίσαμε κάμποσο στα γραφικά σοκκάκια, ήπιαμε το καφεδάκι μας φλυαρώντας και πήραμε το δρόμο του γυρισμού, ευχαριστημένοι από τη γύρα μας, τα ωραία μέρη που είδαμε και την εγκάρδια ατμόσφαιρα. Είχαμε βέβαια παρέα τη θεία την Παπαδονικολίνα να μας πειράζει και να τραγουδά τις δικές της μαντινάδες, και μόνο αυτό μας έκανε όλους κεφάτους. Τα παιδάκια που είχαμε μαζί είτανε ήσυχα και φρόνιμα σα ζωγραφιές. Στην επιστροφή μας στο Νίππος υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε την ωραία αυτή εμπειρία επισκεπτόμενοι κι’ άλλες όμορφες περιοχές, έχει τόσες η Κρήτη και γενικά ο τόπος μας.